Quantcast
Channel: Beskattning – Tidningen Konsulten
Viewing all 87 articles
Browse latest View live

Frågor & Svar Beskattning

$
0
0

Bertil-Bavall
Bertil Båvall på B Båvall Skattekonsult AB svarar på dina frågor om beskattning. Mejla dina frågor till konsulten@srfkonsult.se

 

Fråga: A äger 100 procent av aktierna i ett fåmansföretag. Både hon och hennes man arbetar i företaget.

För att beräkna årets gränsbelopp 2015 med hjälp av löneunderlaget krävs ett visst minsta löneuttag under 2014. Detta uppgår antingen till sex inkomstbasbelopp (341 400 kronor) + fem procent av samtliga löner i företaget eller 10 inkomstbasbelopp (569 000 kronor).

Är det ett krav att det är A som tar ut denna lön?

Svar: Det räcker att någon som är närstående till A, till exempel hennes man, kan uppfylla lönekravet. Det gäller dock att det är A själv, eller den närstående, som måste ta ut hela den stipulerade lönen. Det är alltså inte tillräckligt att den sammanlagda lönen för dessa personer uppgår till det aktuella beloppet.

•••

Fråga: Vad gäller för minsta värde för att inventarier av mindre värde ska bli omedelbart avdragsgill?

Svar: Direktavdrag medges för inköp av inventarier av mindre värde. För 2014 är investeringar under 22 200 kronor omedelbart avdragsgilla. För 2015 är motsvarande värde 22 250 kronor. Numera medges alla företag direktavdrag med samma belopp oavsett företagets storlek.

•••

Fråga: Vad blev inkomstbasbeloppet för 2015 och hur påverkar det beskattningen?

Svar: Inkomstbasbeloppet 2015 har fastställts till 58 100 kronor. Det påverkar bland annat:

  • maximal pensionsgrundande inkomst (före avdrag för pensionsavgift) som blir 468 867 kronor under 2015 (8,07 ibb)
  • schablonutdelningsutrymmet i fåmansföretag som blir 159 775 kronor för inkomståret 2016 (2,75 ibb)
  • spärrlönetaket i fåmansföretag som blir 557 760 kronor för löneuttag under 2015 (9,6 ibb)
  •  maximal fastighetsavgift som blir 7 262 kronor för småhus och 1 243 kronor per lägenhet i flerbostadshus

•••

Fråga: För utdelningar som lämnas till en närståendekrets i fåmansföretag ska maximalt 90 inkomstbasbelopp (56 900 × 90 = 5 121 000 kronor för 2014) beskattas i inkomstslaget tjänst. Hur ska de 90 inkomstbasbeloppen fördelas mellan två personer i en närståendekrets som fått utdelning på aktier i ett fåmansföretag som de äger i proportionen 60/40?

Svar: I förarbetena (prop 2011/12:1 s 432) finns uttalat att beloppet bör proportioneras mellan personer i närståendekretsen. Det innebär alltså att ena personen beskattas med högst 54 inkomstbasbelopp (60 procent × 90) och den andre med högst 36 inkomstbasbelopp (40 procent × 90) i inkomstslaget tjänst.

•••

Fråga: Två makar avser att göra en bodelning under pågående äktenskap. Bodelningen innebär en ändring på ägandet av fastigheten. Makarna har ett uppskovsbelopp från en tidigare fastighetsförsäljning. Kan uppskovsbeloppet flyttas med vid bodelningen?

Svar: Nej. Bodelning av en fastighet under pågående äktenskap jämställs med avyttring ifråga om återföring av ett uppskovsbelopp. Det innebär att uppskovsbeloppet för den ena maken som minskar sin ägarandel ska återföras till beskattning.

•••

Fråga: A ska ombilda en enskild firma till ett aktiebolag. A har satt av till periodiseringsfond varje år i den enskilda firman. A kommer inte att överföra samtliga avsatta periodiseringsfonder vid övergången. Har A valfrihet i vilken ordning fonderna ska anses överförda?

Svar: Av lagtexten framgår att vid ombildning från en enskild firma till ett aktiebolag ska den fysiska personen göra ett tillskott till bolaget som motsvarar summan av överförda periodiseringsfonder.

Eftersom A inte gör ett tillskott motsvarande samtliga överförda fonder framgår det av lagtexten att en senare gjord avsättning till periodiseringsfond ska anses överförd före en tidigare gjord avsättning.

•••

Fråga: AB X äger en byggnad som helt används i näringsverksamheten. Till byggnaden hör några parkeringsplatser. Nu vill bolaget göra ytterligare parkeringsplatser, nu i anslutning till byggnaden. Det innebär att man ska schakta fram alldeles intill byggnaden. Räknas kostnaderna för schaktningen till anskaffningsvärdet för byggnad eller ska den räknas som markanläggning?

Svar: Gränsdragningen mot byggnad kan exemplifieras med att utgifter för pålning i syfte att stabilisera underlaget för byggnad räknas i allmänhet in i avskrivningsunderlaget för byggnad (prop. 1969:100 s. 122). Utgifter för schaktning för byggnadsgrund och källarvåningar torde normalt räknas in i byggnadens anskaffningsvärde medan utgifter för schaktning i syfte att göra marken plan räknas till markanläggningens anskaffningsvärde.

Investeringarna beträffande fastigheten avser schaktningar i anslutning till byggnaden men görs inte för att uppföra byggnadsgrund eller källarvåning utan för parkeringsplatser. Mot den bakgrunden är utgifterna närmast att anses som markanläggning. Avdrag medges då med fem procent av anskaffningsvärdet.

 


Frågor & Svar: Beskattning

$
0
0

Jonas-Sjulgard

Jonas Sjulgård, SRFs jurist svarar på dina frågor om beskattning. Du som är auktoriserad medlem, anställd på SRF-byrå eller serviceabbonent kan ställa frågor i ämnet under Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Vad gäller vid utbetalning av lön till en 15-åring som arbetar i föräldrarnas aktiebolag. Kan lönen betalas ut direkt till barnet eller måste det betalas ut via föräldrarnas löner?

När det gäller själva utbetalningen av lönen finns inga särskilda bestämmelser. Utan de särskilda bestämmelserna finns i inkomstskattelagen. Betalar ett fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag ersättning för arbete som utförs av företagsledarens eller företagsledarens makes barn under 16 år, ska hela ersättningen tas upp till beskattning av den av makarna som har den högsta inkomsten från företaget. Har makarna lika stor inkomst från företaget, ska den äldsta maken ta upp ersättningen, 60 kap. 12 § första stycket inkomstskattelagen.


Jag undrar om schablonintäkt ska räknas vid ett aktiebolags första deklaration då man övertagit en periodiseringsfond från enskild näringsverksamhet?

Nej, schablonintäkt enligt 30 kap. 6 a § inkomstskattelagen på övertagen periodiseringsfond ska inte beräknas för övertagandeåret när till exempel ett aktiebolag tar över en enskild näringsverksamhet.

Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande 2008-10-01, ”Schablonintäkt på periodiseringsfond övertagandeåret?” dnr: 131 582119-08/111.


En kund ska ha en säljtävling för sina säljare. Som vinst i tävlingen är tänkt en resa med övernattning på hotell. Är detta avdragsgillt för företaget? Får företaget dra av momsen? Ska den anställde som vinner beskattas och sociala avgifter redovisas?

Resor som är en belöning för den anställde, så kallade incentiveresor, eller resor som har karaktären av en gratifikation, jämställs med lön. Den anställde ska förmånsbeskattas för ett belopp som motsvarar resans hela marknadsvärde inklusive moms. Det innebär att företaget inte får göra avdrag för momsen i sin momsredovisning, utan inköpspriset inklusive moms dras av som personalkostnad. Företaget ska även betala arbetsgivaravgifter för förmånen.


I ett av byråns uppdrag betalar företaget mat till de anställda vid övertid. Detta sker cirka 5-10 gånger per månad. Är det korrekt att systematiskt göra på detta sätt, eller ska det förmånsbeskattas?

Det finns inga särskilda bestämmelser om att anställda ska ha möjlighet att få en måltid eller enklare förtäring bekostad av arbetsgivaren i samband med övertidsarbete. Om en anställd i samband med sådant arbete äter en måltid som arbetsgivaren bekostat har han alltså fått en skattepliktig förmån. Att arbetsgivaren kan vara tvungen att bjuda på övertidsmat enligt ett befintligt kollektivavtal eller med stöd av enskilda anställningsavtal påverkar inte beskattningen.

Fria hamburgare, sallader, pizzor, fyllda baguetter och liknande är alltså skattepliktiga måltidsförmåner.


Har en kund som mer eller mindre är tvingad att parkera på otillåtna ställen. Utan att vara ”lite olaglig” så kan de inte utföra sitt arbete på ett effektivt sätt. Kan man på något sätt argumentera för att en parkeringsbot kan vara en avdragsgill kostnad i företaget?

Nej, enligt 9 kap. 9 § inkomstskattelagen får böter och offentligrättsliga sanktioner inte dras av. Med parkeringsböter avses i detta sammanhang dels avgifter enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgifter, dels avgifter enligt lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering.

Parkeringsböter är en personlig sanktion mot föraren av fordonet. Det innebär att om arbetsgivaren betalar en anställds felparkeringsavgifter är detta avdragsgillt som lönekostnad för arbetsgivaren. I gengäld beskattas den anställde för motsvarande belopp som inkomst av tjänst. Detta gäller oavsett om parkeringsförseelsen uppkommit vid tjänsteresa eller privat.


Min kund ska ombilda sin enskilda firma till aktiebolag. I den enskilda firman har han fått försäkringsersättning för en brandskadad maskin. Kan man göra avsättning till en ersättningsfond i den enskilda firman och föra över den till det nybildade aktiebolaget?

Nej, en avsättning till ersättningsfond kan inte överlåtas till aktiebolaget. Görs en sådan avsättning ska den skattas fram i den enskilda firman senast när firman upphör att driva näringsverksamhet. När en ersättningsfond återförs ska ett tillägg på 30 procent av det återförda beloppet tas upp som intäkt. För att undvika detta tillägg vid en återföring krävs synnerliga skäl.


En kille driver ett aktiebolag och har låtit bolaget betala hans C-körkort för att han i sin verksamhet ska kunna ta på sig större uppdrag och inte förlora kunder. Ska företagaren beskattas för utbildningen?

Enligt ett ställningstagande från Skatteverket 2011-04-12, dnr: 131 55196-11/111, kan arbetsgivaren tillhandahålla en utbildning till en anställd utan att den anställde blir förmånsbeskattad. Som exempel på sådan skattefri utbildning nämner Skatteverket en chaufför med B-körkort som kompletterar det med C- eller D-behörighet eller annan behörighet för yrkestrafik. Även den som är företagsledare eller delägare i ett fåmansföretag kan genomgå utbildning som betingas av verksamheten eller som är av väsentlig betydelse för arbetet utan att bli förmånsbeskattad, skriver Skatteverket.


 

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-Sjulgard

Jonas Sjulgård, SRFs skattejurist svarar på dina frågor om beskattning. Du som är auktoriserad medlem, anställd på SRF-byrå eller serviceabbonent kan ställa frågor i ämnet under Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Kostnadsersättning till styrelseledamot

Kan man betala ut ersättning till en ledamot i en bolagsstyrelse för hans direkta utlägg avseende till exempel flygbiljetter till och från styrelsemöten?

Ja, en styrelseledamot anses ha bostaden som tjänsteställe. Det innebär att det går bra att betala ut ersättning för direkta utlägg för resor till styrelsemöten utan förmånsbeskattning eftersom det är fråga om tjänsteresor.


Skadade glasögon

Om en anställds glasögon går sönder i arbetet, kan företaget ersätta dessa utan att det uppstår någon förmån?

Det beror på vem som orsakat skadan på glasögonen.

Skatteverket har i ett ställningstagande 2008-12-11 skrivit att ersättning som en arbetsgivare betalar till en anställd är skattefri om den kompenserar den anställde för skada på personlig egendom till följd av skadegörelse eller olyckshändelse som förorsakats av annan än den anställde. Kravet är att skadan skett under den anställdes yrkesutövning. Skattefriheten motiveras med att det inte innebär någon förmån för den anställde att i en sådan situation få förstörd eller skadad egendom ersatt. Ersättningen gör enbart att den anställde hålls skadeslös.

Skatteverket framhåller samtidigt att ersättning för skador på personlig egendom som den anställde vållat själv primärt ska ses som skattepliktig lön.


Moms på presentkort

Ett kundföretag tänker börja sälja presentkort. När ska moms redovisas för sådan försäljning?

Det finns två typer av presentkort. Presentkort som anger exakt vilken sorts vara eller tjänst som fås i utbyte, vem som är leverantör av varan eller tjänsten och i vilket land omsättningen sker i utbyte mot presentkortet kallas enfunktionsvoucher. För sådant presentkort ska säljaren redovisa moms redan när kortet säljs. Det gäller till exempel lunchkupong som endast kan lösas in av den restaurang som säljer kupongen.

Presentkort som inte uppfyller dessa krav kallas flerfunktionsvoucher. För sådant presentkort ska moms i stället redovisas i samband med att varan levereras eller tjänsten tillhandahålls oavsett om betalning erhållits tidigare.


Underskrift av dödsboets deklaration

Min far avled under 2014. Kan min mor skriva under den inkomstdeklaration som dödsboet ska lämna i år?

Dödsboets deklaration ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare, det vill säga din mor som efterlevande maka och din fars övriga arvingar som normalt är barnen. Det räcker dock att en dödsbodelägare skriver under om denne har fått fullmakt från de andra delägarna.


Bilförmån vid sjukdom

En av mina kunder har brutit foten. Hon är sjukskriven och har suttit i rullstol och inte kunnat köra bilen. Hennes son har använt bilen för företagets leveranser. Ska hon beskattas för bilförmån även för den tid hon inte kunnat köra bilen?

Ja, det ska vara fullt förmånsvärde trots bruten fot.

Skatteverkets skriver i sina allmänna råd, SKV A 2014:26, att förmånsvärdet bör justeras nedåt om ett absolut hinder för den anställde att använda bilen finns under en lång och sammanhängande tidsperiod och bilen då inte kan användas av någon närstående eller för familjens räkning. Hindret bör finnas under mer än tre hela kalendermånader i följd, oavsett om perioden infaller under samma år eller över ett årsskifte. Exempel på sådant hinder är sjukhusvistelse och återkallelse av körkort.

Förmånsvärdet för året bör då reduceras med 1/9 per hel kalendermånad som hindret har funnits utöver tre månader, det vill säga maximalt nio månader för ett beskattningsår.


Stöld av pengar

Ett företag har utsatts för en stöld av pengar. Är det stulna beloppet avdragsgillt och hur påverkar stölden företagets momsredovisning?

Förlust av pengar som företaget erhållit för sålda varor eller tjänster påverkar inte den moms som ska redovisas för omsättningen.

Inkomstskattemässigt kan dock företagare under vissa förutsättningar få avdrag vid stöld av pengar, 16 kap. 20 § inkomstskattelagen.

För avdrag krävs att företaget kan visa att förlusten uppkommit genom brott mot företaget och att det avser tillgångar i näringsverksamhet. Detta innebär att företaget bland annat ska ha gjort polisanmälan snarast efter det att brottet upptäckts. Dessutom krävs i regel någon form av kassaregistrering som visar hur stor summa som har förlorats.

Avdrag får inte göras med större belopp än vad som motsvarar sedvanligt innehav av pengar i verksamheten. När det gäller detaljhandeln torde ett sedvanligt innehav motsvaras av en dagskassa.
I andra verksamheter kan det vara fråga om belopp som behövs för dagens löpande utgifter. Denna begränsning gäller dock inte undantagslöst. Det kan finnas särskilda skäl till att innehavet av pengar varit större än en normal dagskassa och då får hela det förlorade beloppet dras av.

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-Sjulgard

Du som är auktoriserad medlem, anställd på SRF-byrå/företag eller servicemedlem kan ställa frågor i ämnet under Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Förseningsersättning och moms

Ett företag ska fakturera en kund och i samband med detta ta ut en förseningsersättning på 450 kronor. Ska det vara moms på denna ersättning?

Nej, förseningsersättningen ska faktureras utan moms. Sådan ersättning utgör ingen omsättning av en vara eller tjänst utan anses ha skadestånds- eller sanktionskaraktär gentemot kunden. Enligt Skatteverket gäller detta synsätt hela kedjan av åtgärder från betalningspåminnelse till rättegångskostnader och oavsett om företaget själv verkställer åtgärder för att få betalt eller om det anlitar ombud.


Friskvård som betalas med autogiro

Hos en större kund är det vanligt att de anställda betalar sina motionskort med autogiro varje månad. Vilket underlag är det korrekta att begära in när de begär att få friskvårdspeng?

Arbetsgivaren bör se till att få en kopia på den anställdes kontrakt med motionsanläggningen. Detta för att kunna bedöma att aktiviteten ifråga verkligen är av enklare slag och inte är för dyr.

Arbetsgivaren bör dessutom se till att få in ett underlag för varje utbetalning av motionsbidraget, som visar att den anställde faktiskt har haft en kostnad för motionen. Utbetalningen kan annars anses utgöra kontant lön.

Tänk på att arbetsgivaren inte kan räkna med att få något avdrag för den ingående momsen på sina utbetalningar till de anställda. Anledningen är att han lämnar en kostnadsersättning till de anställda för deras egna utgifter för motionen och friskvården.


Gammalt Rot-avdrag

Jag ska upprätta deklaration för en kund, som sålt sitt hus. Hon har fått Rot-avdrag under 2005, och har ingen uppgift om antal kronor. Skatteverket har inte kvar uppgiften. På leverantörens faktura finns ingen uppgift om bidragsdelen. Hur gör man?

Erhållet Rot-avdrag påverkar inte vinstberäkningen. Det är endast skattereduktion för Rot-arbete utfört den 8 december 2008 eller senare som avdrag inte får göras för den delen av förbättringsutgiften som motsvaras av skattereduktionen.


Elbil som förmånsbil

Jag har en kund som har en elbil som förmånsbil. Jag har hört att man får dra av 9,50 kr per mil avseende resor till och från jobbet om man uppfyller de villkoren. Stämmer detta? Det kan väl även bli ett problem om man laddar bilen på jobbet inför hemresan. Är det en förmån?

För förmånsbil som drivs med annat drivmedel än diesel får avdrag för resa till och från jobbet göras med 9,50 kronor per mil. Det framgår av 12 kap. 29 § inkomstskattelagen.

När det gäller drivmedelsförmån står följande i Skatteverkets information om värdering av bilförmån för beskattningsåret 2015, SKV M 2014:18:

”Förmån av drivmedel redovisas separat från bilförmånsvärdet. Om det i bilförmånen ingår drivmedel ska denna förmån vid den anställdes beskattning beräknas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2 av den mängd drivmedel som kan antas ha förbrukats för bilens totala körsträcka under den tid den anställde haft bilförmån.

Regeln gäller alla drivmedel, det vill säga även el och andra miljöbränslen. Om en anställd med förmånsbil som kan drivas med el laddar den på arbetsplatsen eller i övrigt på arbetsgivarens bekostnad uppkommer således en skattepliktig drivmedelsförmån. Förmånen redovisas månatligen med 120 procent av beräknat marknadsvärde av den elförbrukning som avser privat körning”.


Motionsutrustning i bostaden

Ett företag funderar på att köpa in motionscyklar som personalen ska få låna hem och använda i bostaden. Det skulle vara effektivt och tidsbesparande för både de anställda och arbetsgivaren. Kan det räknas som sådan motion av enklare slag som är skattefri för den anställde?

Nej, om arbetsgivaren tillhandahåller motionsutrustning i den anställdes bostad räknas det normalt som en skattepliktig förmån. Det gäller i princip alla former av motionsutrustning. Inte bara cykel utan även till exempel motionsband, skivstång och hantlar.

Enligt Skatteverket kan dock enklare utrustning tillfälligt förvaras i bostaden utan att det anses som en förmån. Som exempel nämner man gåstavar i samband med att de används vid motion till och från arbetet. Undantag från skatteplikt bör enligt Skatteverket även gälla om arbetsgivaren tillhandhåller utrustning i bostaden för en anställd som på grund av funktionshinder har svårigheter att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats.


Avdrag för pensionsförsäkring

Ett aktiebolag har betalat premier för tjänstepensionsförsäkringar för de anställda. Vilket års löner ska jag titta på när jag beräknar högsta möjliga avdrag för dessa premier? Kalenderåret eller bolagets brutna räkenskapsår?

Avdrag för premier till tjänstepensionsförsäkringar får enligt huvudregeln göras med 35 procent (dock högst tio prisbasbelopp) av den lön som betalats ut under bolagets beskattningsår (räkenskapsår) eller föregående beskattningsår. Som lön räknas även skattepliktiga förmåner.

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist på SRF, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på SRF-byrå/företag eller har köpt SRFs servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Kontorsmassage

En arbetsgivare kan erbjuda sin personal kontorsmassage som en skattefri personalförmån. Men vad räknas egentligen som kontorsmassage?

Skatteverket anser att det i begreppet kontorsmassage ryms olika behandlingar som är avstressande eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet i exempelvis axlar, armar, nacke eller rygg som kan uppkomma i samband med ensidigt arbete. Förutom vanlig kroppsmassage kan exempelvis nämnas akupressur, akupunktur, kinesiologi, osteopati, zonterapi, rosenterapi, ljusterapi, homeopati och floating rest. Hit räknas även Feldenkraispedagogiken. Till samma kategori hör fotmassage som inte innefattar medicinsk behandling eller pedikyr.


Deklaration vid fusion

Ett dotterbolag har fusioneras med sitt moderbolag nu under året. Båda bolagen har kalenderår som räkenskapsår. Hur ska bolagen deklarera nästa år?

Vid en fusion träder det övertagande bolaget in i det överlåtande bolagets skattemässiga situation. I detta fall anses moderbolaget ha bedrivit dotterbolagets verksamhet från ingången av dotterbolagets sista beskattningsår, det vill säga från och med den 1 januari 2015. Det innebär att dotterbolaget inte ska lämna någon inkomstdeklaration för 2015.


Inventarier av mindre värde

Vet man redan nu vad gränsvärdet för inventarier av mindre värde blir för 2016?

Ja, med mindre värde avses att anskaffningsvärdet exklusive moms understiger ett halvt prisbasbelopp. För 2016 innebär det att inventarier vars anskaffningsvärde uppgår till högst 22 149 kronor kan dras av direkt.


Inköp av konst

En advokatbyrå har från ett konstgalleri köpt en tavla av Yrjö Edelmann för 100 000 kronor inklusive moms. Tavlan är uppsatt och pryder en vägg i byråns lokaler. Hur ska inköpet hanteras skattemässigt?

När det gäller konstverk eller andra tillgångar som kan antas ha ett bestående värde får varken värdeminskningsavdrag eller direktavdrag göras inkomstskattemässigt. Däremot får byrån avdrag för ingående moms på inköpet eftersom tavlan är förvärvad för att användas i en momsskyldig verksamhet.


Gåva av handelsbolagsandel

En delägare i ett handelsbolag tänker ge sin andel i bolaget i gåva till sin dotter. Delägaren har en negativ justerad anskaffningsutgift på 250 000 kronor. Men handelsbolaget har ett betydande marknadsvärde. Tar dottern över den negativa justerade anskaffningsutgiften?

Nej, när en handelsbolagsandel överlåts och den justerade anskaffningsutgiften är negativ ska den ersättning överlåtaren får ökas med det negativa beloppet. I detta fall sker överlåtelsen som gåva. Det innebär att givaren ska kapitalvinstbeskattas för 250 000 kronor och dotterns anskaffningsutgift för andelen blir noll kronor.


Bonus från utländskt koncernföretag

Personalen i ett svenskt företag kommer nu under hösten att få en bonus från ett koncernföretag i Tyskland. Hur ska skatteavdrag och arbetsgivaravgifter hanteras på denna bonus?

Enligt huvudregeln ska den som lämnar en skattepliktig ersättning betala arbetsgivaravgifter. Men det gäller inte i detta fall då ersättningen kommer från en utländsk juridisk person som inte är registrerad i Sverige och där ersättningen har sin grund i den svenska anställningen.

I det här fallet ska det svenska företaget både göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Bonusen ska även redovisas i de kontrolluppgifter för personalen som företaget lämnar i januari nästa år.


Värdeminskningsavdrag inventarier

När är det skattemässigt möjligt att börja göra värdeminskningsavdrag för inventarier?

För att ett företag ska ha rätt att göra värdeminskningsavdrag krävs att inventariet har levererats till företaget och att det utgör en funktionell enhet. Men inventariet behöver inte ha börjat tas i bruk av företaget för det ändamål det köpts in. Detta är inte lagreglerat utan följer av rättspraxis, RÅ 1978 Aa 149 och RÅ 1994 ref. 78. Se lagen.nu/dom/index/

För egentillverkade inventarier torde det krävas att inventariet senast på balansdagen är färdigställt. I likhet med inköpta inventarier behöver företaget inte ha monterat in inventariet, men det ska vara en funktionell enhet. Det är alltså inte tillräckligt att företaget har köpt råmaterial till maskinen och att detta har levererats till företaget.

Under vissa förutsättningar kan företaget göra nedskrivning av värdet på rätten till leverans av inventarier, så kallad kontraktsnedskrivning. Se 18 kap. 23 § inkomstskattelagen. I det fallet är inventarierna inte levererade till företaget, men företaget har ändå möjlighet att göra avdrag för en värdenedgång på de inventarier som kommer att levereras till företaget.

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist på Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsulterna.se.


Styrelsearvode

Kan man fakturera styrelsearvode eller ska det alltid vara lön?

För att en styrelseledamot ska kunna fakturera styrelsearvodet från eget företag krävs att styrelsearbetet räknas som näringsverksamhet. I annat fall ska styrelsearvodet beskattas som inkomst av tjänst.

Skatteverket har i ett ställningstagande 2008-12-11 ”Utfärdande av F-skattsedel efter ändrat näringsbegrepp”, dnr: 131 751308-08/111, uttalat att det krävs styrelseuppdrag i minst tre bolag där ledamoten eller närstående till honom saknar ägarinflytande för att styrelsearvode ska kunna faktureras.


Moms på garantiarbete åt tyskt företag

Jag har en kund som utför reparationer på husbilar här i Sverige. När det handlar om vissa garantiarbeten får de ersättning av husbilstillverkaren i Tyskland. Ska den ersättningen deklareras och bokföras som omsättning med svensk moms?

Nej, reparationstjänsten omfattas av den så kallade huvudregeln i 5 kapitlet 5 § mervärdesskattelagen och tjänsten beskattas då hos den tyska husbilstillverkaren. Ersättningen och dennes VAT nummer ska anges i den periodiska sammanställningen. Det saknar betydelse att reparationstjänsten utförts i Sverige.


EU handel och VAT nummer

Ett lettiskt företag har skickat en faktura till ett svensk byggföretag på tjänster de utfört i Sverige. Företaget hade inget VAT nummer vid tidpunkten de utförde tjänsten och inte när de ställde ut fakturan. Är det ett krav att det Lettiska företaget har VAT nummer i sitt hemland för att det svenska företaget ska hantera detta som EU handel med omvänd moms? Är det krav att det svenska företaget kollar upp så att det lettiska företaget existerar? Det svenska företaget fakturerar även för material som det lettiska företaget köper och säljer vidare i Sverige. Vilka regler gäller där?

Det finns inget krav att det lettiska företaget ska ha ett VAT nummer i Lettland för att det svenska företaget ska redovisa förvärvsmoms på köpta tjänster från det bolaget. Det måste dock vara en så kallad beskattningsbar person, vilket det synes vara eftersom det är ett företag. Det finns ingen undersökningsplikt för det svenska företaget att ta reda på om det lettiska företaget existerar. Eftersom inga pengar utbetalas utan det svenska byggföretaget redovisar såväl utgående som ingående moms på utförda tjänster medför det inget skattebortfall för staten om det skulle visa sig att det inte är ett företag.

När det gäller varor ska det vara svensk moms på försäljning av dessa eftersom de aldrig lämnar Sverige. VAT nummer är bara viktigt vid unionsinterna förvärv och sådana föreligger endast vid gränsöverskridande leveranser.


Hälsokontroll

Ett företag, resande konsult, betalar för företagshälsotjänster. På fakturorna står att det avser hälsokontroll/hälsoprofil. Ska konsulten förmånsbeskattas?

Hälsoundersökningar räknas enligt Skatteverket som företagshälsovård om de ingår som en del av ett arbetsmiljöarbete och är anpassade till de arbetsmiljörisker som de anställda utsätts för i sitt arbete. När arbetsgivaren bekostar sådan undersökning är förmånen skattefri. Sådana undersökningar kan till exempel röra stressrelaterade sjukdomar, anställdas exponering för hälsofarliga ämnen eller hjärtundersökningar inom elitidrotten.

Skatteverket anser att allmänna hälsoundersökningar eller hälsokontroller i övrigt som arbetsgivaren erbjuder sina anställda, och som inte är ett led i arbetet med att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen, ska räknas som hälso- och sjukvård. När arbetsgivaren bekostar sådan hälso-undersökning för sina anställda är hälsoundersökningen en skattepliktig förmån om undersökningen sker inom den offentligt finansierade vården. Om hälsoundersökningen sker inom den inte offentligt finansierade vården är förmånen skattefri. Observera att den då inte heller är avdragsgill.


Beskattning i samband med retroaktiv livränta

En av mina kunder har i maj 2014 fått livränta godkänd från april 2008 och framåt. I samband med detta fick hon betala tillbaka 150 000 kronor till Afa försäkring. I samband med återbetalningen skrev Afa bland annat: ”Enligt Skatteverket ska avdraget göras i ruta 09.” Vi gjorde så i deklarationen och nu har hon fått avslag. Handläggaren hänvisar till att kunden ska begära omprövning av de fem senaste deklarationerna. Vad gäller?

Den som blir återbetalningsskyldig för utbetalad tjänstepension, i form av sjukpension, på grund av att Försäkringskassan betalar ut retroaktiv arbetsskadelivränta för samma tid som tjänstepensionen avsåg ska medges avdrag vid taxeringen för det år då återbetalning sker. Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande 2007-10-01, dnr: 131 238572-07/111. Så Afa försäkring har lämnat rätt information.


Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist på Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsulterna.se.


Avdrag för psykologhjälp

Jag har en fråga gällande avdrag för att gå till en psykolog. Bolaget ifråga är ett fåab med enbart ägaren som anställd. Han går 10 gånger till en psykolog och psykologen fakturerar bolaget för utgiften. Kan bolaget dra av den kostnaden?

Åtgärder i form av psykologstöd, psykoterapi och liknande kan utgöra förebyggande behandling eller rehabilitering. Sådana åtgärder är avdragsgilla i företaget och skattefria för den anställde. Är det däremot en friskvårdsaktivitet i form av coaching för mentalt välbefinnande anser Skatteverket att den anställde ska beskattas för förmånen.

Det finns inte några formella beviskrav på till exempel läkarintyg för utgifter för förebyggande behandling och rehabilitering ska vara skattefri för den anställde. Men för att reglerna inte ska missbrukas ställs dock vissa krav. Det gäller att på något sätt kunna visa behovet och syftet med behandlingen.

De flesta fall torde vara klara och inte kräva någon närmare utredning. Det bör räcka med att hänvisa till Försäkringskassans rehabiliteringsplan, om det finns en sådan. I andra fall kan man använda sig av intyg från behandlande personal.


Förmånsbil

En anställd vill använda arbetsgivarens servicebil för resor mellan bostad och arbetsplatsen. Bilen har elektronisk körjournal. När företaget fakturerar externa kunder debiteras 30 kr/mil exklusive moms. Den anställde är beredd att betala samma summa per mil för resorna mellan bostad och arbetsplatsen. Klarar man frågan om förmånsvärde vid ett sådant förfarande?

Nej, den anställde anses ha en förmånsbil även om han betalar ett marknadsmässigt pris till arbetsgivaren för de privata resorna mellan bostad och arbete. Bilförmånen beräknas enligt vanlig regler, sedan får det belopp den anställde betalar till arbetsgivaren räknas av från det schablonmässigt beräknade förmånsvärdet.


Mopedbil

En av mina kunder har köpt en mopedbil för att ha som arbetsredskap, hämta post och skicka leveranser. Är momsen fullt avdragsgill?

En mopedbil räknas varken som personbil eller motorcykel. Det innebär att den avdragsbegränsning i momshänseende som finns för personbilar och motorcyklar i 8 kap. 15 § momslagen inte gäller för mopedbilar. Så momsen är fullt avdragsgill.


Skattekontot som tillgång vid räntefördelning

En företagare med enskild firma har gjort löpande inbetalningar av ”momspengar” till skattekontot för årsmomsen. Kan man ta upp dessa inbetalningar som tillgång i balansräkningen för räntefördelning i enskild firma?

Nej. Skatter och egenavgifter, eller löneskatt för den som är passiv, som betalas genom preliminär F-skatt och som finns på skattekontot räknas varken som tillgång eller skuld när man beräknar kapitalunderlaget för räntefördelning. Då de olika skatter som betalas via skattekontot inte särredovisas på kontot finns ingen grund för att låta hela eller del av behållningen på skattekontot ingå i underlaget för räntefördelning. Det gäller även om en del av behållningen kommer att användas för att betala momsen.


Representation som vidarefaktureras

Hur ska man hantera momsen och den avdragsgilla delen vid en representation om den ska vidarefaktureras?

Vid vidarefakturering ska den tjänst som omfattas av detta betraktas som såld av den som vidarefakturerar tjänsten. Denne ska således inte anses konsumera tjänsten själv och då ska inte heller begränsningen i avdragsrätten för ingående moms avseende exempelvis representation gälla. Den ska gälla för den part som kan sägas konsumera tjänsten. Det blir här det företag som kommer att faktureras kostnaden. Deras kostnad ska således faktureras med samma skattesats som faktureras av restaurangen, det vill säga 12 procent för maten och 25 procent för alkohol. På så sätt kommer momsredovisningen för båda parter att bli korrekt.


Tomter avstyckade från jordbruksfastighet

Från en jordbruksfastighet har det avstyckats mark som säljs som tomter för bostäder till icke närstående. Hur ska denna försäljning deklareras och till vilken beskattning?

Har fastighetsägaren inte sålt några tomter tidigare ska försäljning av de avstyckade tomterna redovisas på deklarationsbilaga K7, försäljning näringsfastighet. Utgifterna för att iordningställa tomterna fördelas på samtliga tomter och dras av vid vinstberäkningen. Då det är fråga om en delavyttring ska inköpspris med mera proportioneras från stamfastigheten.

Enkel tomtrörelse föreligger när minst 15 tomter avyttrats under en tioårsperiod. Från och med försäljningen av den femtonde tomten sker beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet. Med andra ord kan under en tioårsperiod normalt 14 tomter säljas med beskattning enligt kapitalvinstreglerna.

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist på Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Frukost till personalen

Om personalen får frukost på arbetet bestående av en enkel fralla samt kaffe, är man skyldig att förmånsbeskatta det då?

Nej, fria förfriskningar och annan enklare förtäring är exempel på skattefria personalvårdsförmåner. Det gäller till exempel kaffe, te, läsk, fralla och bulle som inte anses som måltid, och som tillhandahålls på arbetsplatsen i samband med arbetet.


Omprövningar fem år tillbaka

Vi har begärt omprövningar av moms- och inkomstdeklarationer fem år tillbaka i tiden. Först fick vi förfrågan från Skatteverket angående momsen. Vi skickade in det som begärdes och fick allt godkänt. Nu har vi fått liknande frågor angående inkomstdeklarationerna. Vad händer om vi inte får avdrag för några fakturor? De har ju redan blivit granskade och godkända en gång av Skatteverket. Kan de ändra sitt första beslut?

Skatteverket har befogenhet att ompröva sina egna beslut. Det innebär bland annat att Skatteverket är oförhindrat att ompröva en viss fråga även om samma fråga tidigare varit föremål för prövning eller omprövning av Skatteverket. En och samma fråga kan med andra ord omprövas hur många gånger som helst.

Om Skatteverket vill ompröva ett beskattningsbeslut som är till den skattskyldiges nackdel får detta i princip inte ske senare än under andra året efter utgången av det kalenderår under vilket beskattningsåret gått ut. Efter denna tid kan ett beskattningsbeslut till den skattskyldiges nackdel endast fattas genom efterbeskattning.

Om Skatteverket efter utredning angående inkomstbeskattningen gör någon ändring kan det alltså innebära att även momsen kommer att ändras genom omprövning. Det kan dock bli svårt för Skatteverket att fatta beslut om efterbeskattning angående en tidigare fråga de utrett och beslutat om. Men det gäller givetvis bara om det av Skatteverkets tidigare beslut framgår att den specifika frågan prövats och godkänts.


Såld jordbruksfastighet

En jordbruksfastighet som varit utarrenderad de senaste åren har sålts. På gården fanns ett bostadshus i dåligt skick samt två stycken ekonomibyggnader. Försäljningspriset ska väl fördelas på bostadshus och ekonomibyggnader för fördelning till blankett K5 respektive K7? Momsen på mäklararvodet är väl avdragsgill?

Försäljning av privatbostadsfastighet ska redovisas på blankett K5. Vad som räknas som privatbostadsfastighet framgår av 2 kap. 8-13 §§ inkomstskattelagen. Eftersom fastigheten varit utarrenderad under flera år är det troligt att bostadshuset på den sålda fastigheten inte uppfyller kraven för att få räknas som privatbostadsfastighet och då ska hela fastighetsförsäljningen redovisas på blankett K7.

Men om bostadshuset är en privatbostadsfastighet ska fördelning av försäljningspriset i första hand göras med ledning av de delvärden som ingår i fastighetens taxeringsvärde. Den del av försäljningspriset som taxeringsvärdet för bostadshuset inklusive tomtmark för bostadshuset motsvarar av fastighetens hela taxeringsvärde redovisas på blankett K5.

Moms på mäklararvode vid försäljning av en lantbruksenhet får dras av, men inte den del av momsen som avser mäklararvodet för bostadshus och tomtmark. Proportionering görs även i detta fall i första hand med ledning av taxeringsvärdets delvärden. Den del av momsen som inte får dras av i momsdeklarationen får i stället dras av vid vinstberäkningen.


Parkeringsbot

Hur är det egentligen med parkeringsböter? Räcker det med att boka dessa som ej avdragsgilla kostnader i ett aktiebolag eller måste den anställde förmånsbeskattas? Frågan har uppkommit när en konsult är ute hos kund och arbetar och får parkeringsböter.

En parkeringsbot anses vara en personlig levnadskostnad och ska behandlas som en skattepliktig förmån till den anställde om arbetsgivaren betalar boten. Detta gäller oavsett om boten avser en privatägd bil eller en tjänstebil. Arbetsgivaren får därför avdrag för beloppet som en lönekostnad och ska betala arbetsgivaravgifter på förmånens värde.


Momspliktig utbildning

Jag har en kund med enskild firma som bland annat ger kurser och utbildning inom keramik (drejning med mera). Två kommuner tillhör de största kunderna och utbildningen sker inom de kommunala skolorna. Uppdragen varierar mellan en månad till ett helt läsår. Hon har under flera år fakturerat utan moms och deklarerat detta varje kvartal, är det rätt?

Om dessa kurser ingår i den obligatoriska utbildningen avseende grundskola, gymnasieskola eller högskola kan även fristående lärares utbildningstjänster vara undantagna från moms, så kallad uppdragsutbildning. För att det ska vara fallet måste den som utför utbildningen aktivt delta i utarbetande av kursplaner, och denne ska även utse personer som deltar på kurserna. Dessa krav verkar inte vara uppfyllda i detta fall. Fakturerad ersättning är därför momspliktig.



Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Omkostnader dotterbolagsförsäljning

Ett aktiebolag har sålt ett helägt dotterbolag. I samband med försäljningen hade bolaget en del utgifter. Är dessa utgifter avdragsgilla vid inkomstbeskattningen?

Utgifter för försäljning av aktier ska ingå i beräkningen av kapitalvinsten och är därför inte avdragsgilla på annat sätt. Eftersom kapitalvinst vid försäljning av näringsbetingade andelar inte beskattas är utgifter som kan hänföras till en sådan försäljning inte avdragsgilla. Av definitionen av näringsbetingade andelar följer att onoterade andelar alltid är näringsbetingade.


Avdrag för tjänstepension

En arbetsgivare får enligt huvudregeln inte avdrag för pensionsutgifter som överstiger 35 procent av den anställdes lön eller 10 prisbasbelopp. Hur beräknas den anställdes lön om företaget har brutet räkenskapsår?

Som lön räknas pensionsgrundande ersättning som hänför sig till beskattningsåret eller det föregående beskattningsåret. Det är arbetsgivarens beskattningsår som gäller. Har företaget brutet räkenskapsår så är det löner fram till bokslutsdagen som ska ingå i underlaget.


Inköp innan verksamhetsstart

Jag har precis startat en enskilda firma. Innan verksamheten kom igång gjorde jag en del inköp. Är det möjligt att göra avdrag för dessa inköp i firman?

Du har rätt att dra av vissa utgifter som du haft innan verksamheten kommit i gång. Det gäller inköp under startåret och året före, det vill säga om verksamheten kom i gång nu under 2016 får du dra av de utgifter du haft under 2015 och 2016. Men det gäller bara sådana utgifter som är direkt och omedelbart avdragsgill som till exempel förbrukningsartiklar och inventarier av mindre värde.


Födelsedagsuppvaktning

Kan en gåva som ett företag överlämnar i samband med att en kund fyller femtio år bli skattepliktig hos mottagaren och det givande företaget bli skyldigt att betala arbetsgivaravgifter?

Nej, uppvaktning som sker i samband med kunders födelsedagar räknas som representation. Någon förmånsbeskattning blir därför inte aktuell. Men reglerna för representation innebär att utgiften bara får dras av om den har omedelbart samband med den näringsverksamhet företaget bedriver. Uppvaktning i samband med kunders födelsedagar anses regelmässigt inte ha ett sådant omedelbart samband med verksamheten att utgiften får dras av.


Avdrag för moms på mäklararvode

Får momsen på mäklararvode dras av vid försäljning av en skogsfastighet? Den som köper fastigheten kommer inte att köpa säljarens skogsmaskiner eller några andra inventarier.

Avdrag medges i princip inte för kostnader som har uppkommit i samband med fastighetsförsäljningar. Det gäller även momsen på mäklararvoden. Avdrag får dock göras för momsen på ett mäklararvode om fastigheten ifråga är en del av en verksamhetsöverlåtelse.

Skatterättsnämnden, SRN, har bedömt att försäljning av en jordbruksfastighet (2012-12-03) respektive en skogsfastighet (2012-12-07) utan tillhörande maskiner var en momsfri verksamhetsöverlåtelse. Säljarna hade därför rätt till avdrag för momsen på arvodet till mäklaren. Till den delen som arvodet avsåg mangårdsbyggnaden fick man inte något avdrag för moms.

SRN ansåg i de båda fallen att fastighetsöverlåtelsen i sig var tillräcklig för att det skulle vara möjligt för den nye ägaren att driva en självständig ekonomisk verksamhet.

Vid överlåtelse av den aktuella jordbruksfastigheten förvärvar köparen mark och på den växande gröda, vilket är en förutsättning för att bedriva jordbruk i form av växtodling, motiverade SRN sitt beslut.

I det andra fallet motiverade SRN sitt beslut med att vid överlåtelse av en skogsfastighet förvärvar köparen mark och på den växande skog, vilket är en förutsättning för att kunna bedriva skogsbruk i form av odling och försäljning av skog.

Den 1 januari 2016 ändrades bestämmelsen avseende verksamhetsöverlåtelse i mervärdesskattelagen. Fram till årsskiftet undantogs verksamhetsöverlåtelse från beskattningen. Den nya bestämmelsen innebär att verksamhetsöverlåtelse inte ska ses som en omsättning. Förändringen medför enligt Skatteverket ingen ändring av skattefrihetens eller avdragsrättens omfattning.


Lönebidrag och gränsbelopp

Kan lön som täckts med lönebidrag ingå i löneunderlaget vid beräkning av gränsbelopp på kvalificerade andelar i fåmansföretag?

Nej, löner som täcks av statliga bidrag räknas inte som kontant ersättning. Inkluderar lönebidraget ersättning för socialavgifter ska hela bidraget minska löneunderlaget. Mot bakgrund av reglernas syfte är det rimligt att tillämpa belöpandeprincipen för sådana bidrag. Om uppgift således finns vid upprättandet av deklarationen att viss del av kontant ersättning kommer att täckas av statliga lönebidrag ska dessa ersättningar inte räknas med. Detta gäller oavsett om den faktiska utbetalningen av bidraget sker före eller efter årsskiftet.


Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Installation av bredband

Jag har stort behov av en snabb och tillförlitlig internetuppkoppling i min enskilda firma. Jag har kontoret i min villafastighet. Kan jag göra avdrag i firman för installation av bredband då jag själv inte har något större behov av en sådan anslutning privat?

Enligt Skatteverket är utgifter för kabeldragning och installation av bredband och telefoni i en privatbostad privata levnadskostnader. Det innebär att de inte är avdragsgilla i inkomstslaget näringsverksamhet. Detta gäller enligt Skatteverket oavsett om näringsverksamheten har ett behov av denna typ av installationer eller var i bostaden som själva anslutningspunkten är placerad.

Tillkommande kabeldragning och installation inom bostaden får du dock dra av under förutsättning att du i din firma använder en särskilt inrättad del, som är avskild från övriga bostaden.


Enkel tomtrörelse

En kund har sålt åtta tomter från och med 2007 till och med 2015. Nu år 2016 kommer han att sälja fyra stycken tomter. Blir det beskattning i kapital eller näringsverksamhet?

Bestämmelserna om enkel tomtrörelse finns i 27 kapitlet 11–17 §§ inkomstskattelagen och syftar till att klargöra att mer sporadiska försäljningar av tomtmark inte ska beskattas som näringsverksamhet.

En enkel tomtrörelse som beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet uppkommer när en person under tio kalenderår har sålt minst 15 byggnadstomter som kan räknas samman till en tomtrörelse. Vid beräkningen ska försäljningarna av byggnadstomter på olika fastigheter, eller på olika delar av en fastighet, räknas samman till en tomtrörelse bara om tomterna med hänsyn till inbördes läge normalt kan anses ingå i en och samma tomtrörelse. Rörelsen anses påbörjad i och med att den 15e tomten säljs, den så kallade 15-tomtersregeln.


Förlust vid försäljning av fastighet

Kan man flytta förlust vid försäljning av småhus till den andre ägaren om en delägare inte kan utnyttja förlusten, liknande det man kan göra med underskott i kapital vid gemensamma lån?

Någon fri fördelning av vinst respektive förlust vid vinstberäkningen finns inte. Försäljningspriset fördelas efter ägd andel, det kan man inte ändra på. Görs det även avdrag för förbättringsutgifter får den av delägarna som har betalat förbättringarna göra avdrag för dessa. Det kan ge utrymme för utökad avdragsrätt för en av delägarna.


Ersättning för fel på såld fastighet

Jag sålde en villafastighet 2006 och redovisade vinsten i min inkomstdeklaration 2007. Nu har jag, efter prövning i domstol, blivit tvungen att betala tillbaka 175 000 kronor till köparen på grund av fel på fastigheten. Hur går jag till väga för att få tillbaka vinstskatten för det belopp jag nu återbetalat till köparen?

Det är den ursprungliga vinstberäkningen som ska rättas när du som säljare har återbetalat en del av köpeskillingen. Tiden för att begära omprövning eller överklaga 2007 års taxering gick ut den 31 december 2012. Du får därför lämna in en resningsansökan till kammarrätten och begära att vinstberäkningen i din inkomstdeklaration 2007 ska rättas.

Genom resning är det möjligt att på nytt pröva ett beslut med allvarliga fel och att ta hänsyn till nya omständigheter som inte kunnat beaktas i det ursprungliga beslutet.

Högsta förvaltningsdomstolen har i ett antal resningsärenden satt ner kapitalvinsten i sådana fall där säljaren genom beslut av domstol eller avtal har återbetalat en del av köpeskillingen med anledning av fel på den sålda fastigheten.


Underskott i konstnärlig verksamhet

En kund som är konstnär har i år ett underskott i sin näringsverksamhet. Får han göra avdrag för detta underskott som allmänt avdrag och på så sätt kvitta det mot sin tjänsteinkomst?

Ja, det finns möjlighet att dra av underskott av aktivt bedriven konstnärlig verksamhet som allmänt avdrag. Men kvittningsmöjligheten förutsätter att konstnären redovisat intäkter av verksamheten som är av ”någon betydenhet” under beskattningsåret och de tre närmast föregående beskattningsåren. Vad som avses med intäkter av ”någon betydenhet” är inte reglerat i lagtexten. Men enligt Skatteverkets uppfattning förutsätter kvittningsrätten att det i den konstnärliga verksamheten har redovisats genomsnittliga intäkter under vart och ett av de fyra senaste beskattningsåren som uppgår till ett halvt inkomstbasbelopp. Hur intäkterna fördelar sig under denna period saknar dock betydelse.


Köp av dödsbofastighet

Blir det någon skillnad för förvärvaren av en fastighet om denne köper ut fastigheten från dödsboet (före skiftet) eller av delägarna (efter skiftet)? Köparen är dödsbodelägare.

Fastighet eller fastighetsandel som köps av en dödsbodelägare efter arvskiftet anses ha förvärvats genom köp om priset uppgår till minst fastighetens eller andelens taxeringsvärde.

Enligt civilrättsliga regler är det fullt möjligt för en dödsbodelägare att köpa egendom direkt från dödsboet i stället för att bli tillskiftad den vid arvskiftet. Men vid köp av fastighet som sker direkt från dödsboet anses, vid inkomstbeskattningen, en lika stor andel av fastigheten som delägaren har i dödsboet ha förvärvats genom arv. Dödsboet, som säljare, anses till motsvarande del ha överlåtit fastigheten dels genom försäljning och dels genom arvskifte.

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Elbil som förmånsbil

En anställd har en ny förmånsbil som är en elbil. Han kommer att ladda den hemma varje dag. Företaget avser att ersätta den anställde för den el som förbrukas vid laddningen. Hur ska den ersättningen hanteras skattemässigt?

Skatteverket skriver i sitt meddelande SKV M 2015:17 att om arbetsgivaren betalar drivmedelskostnader för en anställd med bilförmån får normalt en skattepliktig förmån anses ha uppkommit som ska värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2. Om företaget betalar ett belopp till den anställde som överstiger marknadsmässig ersättning för förbrukad el bör överskjutande del beskattas som vanlig lön utan uppräkning.


Skattefritt traktamente

Jag har en kund som ska skicka en anställd på en långa tjänsteresa utomlands. Han kommer att få traktamente för sju dagar per vecka. Om han tar semester under tjänsteresan måndag-fredag, kan han då få skattefritt traktamente för lördag-söndag?

Skattefritt traktamente kan man bara få för de dagar man är på tjänsteresa. Det innebär att traktamente kan betalas från det att personen påbörjar tjänsteresan i Sverige fram till att tjänsteresan avbryts för semester. Skattefritt traktamente kan åter igen betalas ut efter att semestern har avslutats och personen återgått till att vara på tjänsteresa. Att personen enbart behöver ta ut fem semesterdagar ger ingen vägledning för hur många dagar skattefritt traktamente kan betalas ut. Man kan vara på semester upp till nio dagar om man tar ut fem semesterdagar.


Utdelning enligt förenklingsregeln

En kund äger två aktiebolag. Någon utdelning har inte tagits ut. Från och med inkomståret 2012 har man endast använt förenklingsregeln i ett bolag, bolag X. Nu har det visat sig att det hade varit bättre att använda förenklingsregeln i det andra bolaget. Det är väl inget som hindrar att man räknar om K10:orna och flyttar över gränsbeloppet enligt förenklingsregeln till det andra bolaget och skickar in de omräknade K10:orna till Skatteverket?

Storleken av sparat utdelningsutrymme bestäms slutligen först för det år det utnyttjas, det vill säga i samband med beskattning av utdelning eller kapitalvinst. Det finns därför inget som hindrar att man läker överhoppade beräkningar eller ändrar redan gjorda beräkningar i efterhand.

Du behöver alltså inte begära omprövning och skicka in nya rättade K10 blanketter till Skatteverket om det endast är gränsbeloppet som ska rättas inför kommande års utdelning.


Kostförmån vid ramadan

Jag har fått en fråga från en kund, som normalt beskattas för kostförmån, om han ska beskattas för kostförmån även under ramadan då han inte får äta eller dricka av religiösa skäl?

Det går inte generellt säga att den som är muslim slipper bli beskattad för kostförmån under ramadan. Under ramadan ska alla vuxna och friska muslimer från gryning till skymning bland annat avhålla sig från mat och dryck. Det innebär att det är fullt möjligt att under annan tid på dygnet inta en måltid som ska förmånsbeskattas.

Men för att en förmån ska beskattas krävs normalt att den har åtnjutits. I rättsfallet RÅ 1992 ref 108 hade en anställd haft möjlighet att få en fri måltid. Men det var klarlagt att hon inte hade ätit måltiden på grund av att hon var vegetarian. Hon blev inte beskattad för kostförmån.

Så det är förutsättningarna i varje enskilt fall som är avgörande för om förmån av fri måltid ska beskattas eller inte.


Städförmån

Jag har ett aktiebolag som kund som nu betalar städning åt en anställd. Den anställde ska förmånsbeskattas. Jag undrar om man tar hela fakturabeloppet inklusive moms från städbolaget och sätter det som ett förmånsvärde?

Ja, förmånen är hela fakturabeloppet. Men glöm inte bort RUT-avdraget. Vid beräkning av skatteavdrag ska arbetsgivaren beakta värdet av förmåner av hushållsarbete genom att reducera avdraget för preliminär skatt med det belopp som motsvarar den anställdes skattereduktion. Avdraget för preliminär skatt ska därför reduceras med 50 procent av värdet på förmån av RUT-arbete. Skattereduktionen får enbart avse arbetskostnaden. I underlaget för skattereduktion ska därför inte förmån i form av material, utrustning och resor medräknas.


Moms i filial

Ett Hong Kong företag (Ltd) vill öppna en filial i Stockholm. Kan företaget vara momsregistrerat i Sverige och dra av för ingående moms på kostnader som uppkommer i filialen? Företaget kommer inte att ha några intäkter i Sverige som faktureras.

Momsregistrering i Sverige kräver att man har en momspliktig omsättning här. Filialen kan således inte momsregistreras. Det saknar då betydelse om huvudkontoret bedriver momspliktig verksamhet i utlandet. Det enda sättet att återfå moms i Sverige är att som utländskt företag ansöka om återbetalning av momsen från Skatteverket.


Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Representationsgåva

Mitt företag har en bra affärsrelation med en anställd på ett kundföretag. Hon är intresserad av jakt så jag tänkte köpa en jaktkikare för 3 000 kronor och lämna som gåva till henne. Får mitt företag göra avdrag för gåvan?

Man måste vara försiktig och tänka sig för innan man lämnar allt för dyra gåvor till kunder. En sådan gåva kan vara muta.

För att det överhuvudtaget ska finnas någon avdragsrätt krävs att det finns ett omedelbart samband mellan reklam- eller representationsgåvan och företagets verksamhet. Det kan till exempel vara fråga om en chokladkartong eller fruktkorg som överlämnas i samband med en affärsuppgörelse. Avdrag kan då få göras med ett skäligt belopp, dock högst 180 kronor exklusive moms per person. När det saknas ett omedelbart samband med ditt företags verksamhet är gåvan inte avdragsgill.


Förmånsbil utan förmån

Jag har en förmånsbil genom mitt företag. Eftersom jag betalar hela förmånen genom ett nettolöneavdrag uppstår ingen förmån som ska beskattas. Räknas då bilen som en privatbil så att jag kan göra avdrag med 18,50 kronor per mil för mina resor till och från arbetet?

Nej, bilen betraktas fortfarande som en förmånsbil, med ett förmånsvärde på noll kronor.


Tavelförsäljning i aktiebolag

Jag har en konstnär som kund som funderar på att bilda ett aktiebolag. Hon säljer för närvarande egen konst för cirka 250 000 kronor per år momsfritt. Gäller regeln om momsfrihet för upphovsmans försäljning av egna konstverk även försäljning från eget aktiebolag?

Det är bara när konstnären själv eller dennes dödsbo säljer konstverk som försäljning kan ske utan moms. Momsfriheten gäller då för omsättning som understiger 300 000 kronor per år. Omsätter konstnären mer under ett beskattningsår ska hela omsättningen beskattas med 12 procent moms. Om konstnären bildar ett aktiebolag ska bolaget vid försäljning av konst ta ut 25 procent moms oavsett omsättningens storlek.


Fusion och fållade kapitalförluster

Vi planerar att genomföra en fusion där ett helägt dotterbolag ska gå upp i moderbolaget. I dotterbolaget finns aktieförluster i den så kallade aktiefållan. Det vill säga förluster som inte har kunnat kvittas mot vinster. Övertar moderbolaget dotterbolagets förluster så att de kan kvittas mot framtida vinster på aktier?

Vid fusion gäller som huvudregel att det övertagande företaget inträder i det överlåtande företagets skattemässiga situation. Men när något av företagen är ett fåmansföretag finns ett undantag vad gäller aktiefållan. För att få ta över aktiefållan måste det övertagande företaget ha ägt mer än 90 procent av andelarna i det överlåtande företaget vid ingången av beskattningsåret före det sista beskattningsåret.

Har bolagen kalenderår som räkenskapsår och fusionen sker nu under 2016 krävs att dotterbolaget ägdes till mer än 90 procent den 1 januari 2015 för att moderbolaget ska kunna ta över fållan. För förluster i den så kallade fastighetsfållan finns inte motsvarande begränsning.


Försäljning av bostadsrättslokal

Ett aktiebolag har ägt en bostadsrättslokal. När bolaget sålde lokalen uppstod en vinst. Ska vinsten tas upp till beskattning i bolaget eller är den skattefri?

Hur vinsten ska beskattas beror på om lokalen ingick i ett äkta eller oäkta bostadsföretag. När ett aktiebolag säljer en bostadsrätt som ingår i ett privatbostadsföretag (äkta bostadsföretag) beräknas vinsten med vissa inskränkningar enligt samma kapitalvinstregler som gäller för fysisk personer, men med den skillnaden att hela vinsten beskattas.

Försäljning av en andel i ett oäkta bostadsföretag beskattas som försäljning av en andel i en ekonomisk förening. En sådan andel är näringsbetingad i ett aktiebolag vilket innebär att vinsten är skattefri.


Avdrag för egenavgifter

Skatteverket har i år höjt resultatet i min enskilda firma för beskattningsår 2014, deklarationen 2015. Enligt Skatteverket får jag göra avdrag för de egenavgifter jag nu blir påförd först i min inkomstdeklaration 2017. Kan det stämma?

Du får göra avdrag för debiterade egenavgifter i din enskilda firma. Normalt gör du ett schablonavdrag i deklarationen år 1 som återförs i deklarationen år 2 samtidigt som du gör avdrag för de påförda/debiterade egenavgifterna. Men så går det inte göra när egenavgifterna debiteras först år 3 när de avser år 1, vilket kan bli fallet när Skatteverket till exempel fattat ett beslut om efterbeskattning. Avdrag kan inte heller göras år 2 eftersom egenavgifterna då rent faktiskt inte var debiterade. Eftersom debitering sker år 3 kan avdrag göras först i inkomstdeklarationen år 4. I ditt fall blir det inkomstdeklarationen 2017.

Observera att även om du överklagar Skatteverkets beslut ska du göra avdrag för de debiterade egenavgifterna i din inkomstdeklaration 2017.


Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Försäljning omsättningsfastighet

Ett aktiebolag har sålt en omsättningsfastighet. Kontraktsdatum och handpenning var i november 2016 och tillträde och betalning är i januari 2017. När ska handpenning respektive betalning beskattas?

Fastighetsavyttringar beskattas det år bindande avtal om försäljningen ingåtts, det vill säga normalt det år köpekontraktet undertecknas. I detta fall 2016. Det gäller såväl då fastigheten är lagertillgång som då den är kapitaltillgång.


Moms på andrahandsuthyrning

Vår kund, moderbolag, äger en bostadsrättslägenhet och vill nu hyra ut denna i andra hand till sitt dotterbolag. Hyresavin till moderbolaget är utan moms men moderbolaget vill lägga moms på hyresfakturan till dotterbolaget. Båda bolagen är momsregistrerade. Ska det vara moms på hyresfakturan mellan bolagen?

Här gäller den frivilliga skattskyldigheten för moms och då kan moderbolaget lägga moms på hyran till sitt dotterbolag trots att det inte är moms på ”hyran” från bostadsrättsföreningen. Det är dock som sagt frivillig skattskyldighet och man behöver inte göra det. Det är endast intressant att göra om moderbolaget har ingående moms som är hänförligt till uthyrningen för då blir den momsen avdragsgill, vilket inte är fallet om hyran är utan moms.


Skatteavdrag på engångsbelopp

Jag funderar på när man egentligen ska tillämpa engångsskattetabellen. Skatteverket säger att engångsskattetabellen ska tillämpas på all retroaktiv lön, till exempel om man får ersättning för obekväm arbetstid retroaktivt. Jag har dock fått rådet att endast använda engångsskattetabellen på retroaktiv lön där beloppet är relativt stort. Vad gäller?

Den allmänna skattetabellen avser löneutbetalningar som är ungefär lika stora hela året. Mindre engångsbelopp medför normalt ingen större avvikelse skattemässigt. Det innebär att skatten blir rätt även om man använder den allmänna skattetabellen. Det behövs alltså ett ”relativt stort” belopp för att skatten ska påverkas. Men enligt skatteförfarandelagen finns ingen valrätt. Där står att skatteavdrag för ersättning som inte är regelbunden ska göras enligt skattetabellen för engångsbelopp.


Pension för anställd i USA

Jag har en kund med ett aktiebolag i Sverige. En anställd flyttade 2015 över till USA för att jobba som anställd i moderbolaget baserat där. Kan det svenska bolaget fortsätta att med avdragsrätt betala en pensionsförsäkring för den anställde?

Nej, eftersom personen inte är anställd i det svenska bolaget saknar det bolaget avdragsrätt för betald pensionsförsäkringspremie.

För att företaget ska få göra avdrag krävs enligt Skatteverket att betald pensionsförsäkringspremie avser någon som är anställd under beskattningsåret. Detta framgår inte direkt av lagtexten men följer enligt Skatteverket av ordet arbetstagare i 28 kap. 3 § inkomstskattelagen. Även ett uttalande i proposition 1998/99:16 sidorna 15-16 antyder enligt Skatteverket att avdragsreglerna förutsätter ett anställningsförhållande under beskattningsåret. Propositionen handlar om avdragsregler vid byte av tryggandeform men uttalandet berör de grundläggande avdragsreglernas koppling till ett anställningsförhållande och lön.


Tjänsteställe

En enmanskonsult som arbetar i eget aktiebolag är erbjuden ett långvarigt uppdrag på annan ort som innebär att veckopendling är aktuellt. Kommer tjänstestället att bli orten där uppdraget utförs och avdragsmöjligheterna bli en privat angelägenhet eller kommer det finnas möjlighet att dra kostnader i bolaget och betala ut traktamenten?

Ser man till vad Skatteverket skriver i sitt ställningstagande 2015-11-03, Tjänsteställe i branscher med skiftande arbetsplatser, är det sannolikt så att konsultens tjänsteställe kommer att anses vara hos kundföretaget.

För fast anställda vid bemanningsföretag eller liknande som anställs för att upprätthålla en viss funktion vid ett kundföretag är arbetsplatsen vid kundföretaget tjänsteställe. Exempel på sådana anställda är personal som har till uppgift att mer varaktigt bemanna en telefonväxel eller vaktmästeri hos ett visst företag. Andra exempel kan vara konsulter som bemannar IT-funktionen hos ett kundföretag, det vill säga arbeten som kan pågå under långa tidsperioder, skriver Skatteverket.


Akut sjukvård anställd

En anställd har skadat sig på jobbet och brutit benet. När fakturan från Landstinget kom avseende patientavgiften betalde företaget den. Är kostnaden avdragsgill? Ska den anställde förmånsbeskattas?

En arbetsgivare har normalt rätt till avdrag för samtliga så kallade personalkostnader. För hälso- och sjukvårdskostnader är dock arbetsgivarens avdragsrätt begränsad till att endast avse utgifter som avser offentligt finansierad hälso- och sjukvård som det är fråga om i detta fall. Företaget får därför göra avdrag för den betalda patientavgiften.

Normalt är det en skattepliktig förmån för den anställde om arbetsgivaren betalar patientavgiften för offentligt finansierad vård. Men när patientavgiften har sitt ursprung i arbetsmiljön på arbetsplatsen torde arbetsgivaren vara tvungen att ta kostnaden för sjukvården. Den patientavgift som arbetsgivaren har betalat i detta fall bör därför vara skattefri för den anställde.


Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Ombudskostnader för skatteprocess

En skatterevision i ett kundföretag har resulterat i att företaget nu har haft ombudskostnader för en skatteprocess i förvaltningsrätten. Processen gällde både inkomstskatt och moms. Får företaget göra avdrag för momsen på dessa kostnader och är kostnaderna avdragsgilla vid inkomstbeskattningen?

Den ingående momsen avseende ombudskostnaderna är avdragsgilla i sin helhet i momsdeklarationen. Men vid inkomstbeskattningen är det bara den del av ombudskostnaderna som avser momsprocessen som får dras av. Den del av kostnaderna som avser inkomstbeskattningen får inte dras av.


Fakturera vd-arvode

En person sitter som vd i ett aktiebolag. Han har hittills fakturerat sitt arvode som vd från eget aktiebolag. Inför en ägarförändring av bolaget där han är vd har frågan uppkommit om det är rätt att VD arvodet faktureras eller ska bolaget betala lön i stället?

Enligt Skatteverket bör ordinära vd-uppdrag hänföras till tjänsteinkomst, då en vd normalt anses som arbetstagare och är inordnad i företagets löpande verksamhet.

Endast i de fall då en konsult tar avgränsade vd-uppdrag i samband med sanering, rekonstruktion eller liknande sammanhang kan arvodet faktureras från eget företag. Skatteverket gör alltså samma bedömning vad avser uppdrag som vd som man i ett ställningstagande uttalat vad avser styrelseledamot.

”Arbete som styrelseledamot, som inte är hänförligt till eget eller närståendes ägande i bolaget, bör kunna utgöra näringsverksamhet, antingen som ett led i en bedriven konsultverksamhet eller som egen verksamhetsgren om fortlöpande minst tre sådana uppdrag finns”.


Privat användande av företagets bil

Jag har en kund som vill börja göra löneavdrag när de anställda använder företagets bil privat. Finns detta reglerat på något sätt kring hur man ska göra avdragen, eller är det endast förmånsbeskattningen som det finns officiella riktlinjer för?

Det finns inga riktlinjer för löneavdrag när en anställd använder arbetsgivarens bil privat. Utan om den privata användningen överstiger gränsen högst 10 gånger per år och högst 100 mil ska den anställde beskattas för fullt förmånsvärde för den aktuella bilen. Om den anställde då betalat av sin nettolön till arbetsgivaren ska förmånsvärdet minskas med vad den anställde betalat.


Jubileum

Vi har en kund som haft sitt företag i 20 år. Han tänker nu bjuda cirka 50 av sina viktigaste kunder på jubileumsfest, kostnad cirka 65 000 kr. Är kostnaden avdragsgill?

För att utgifter för representation i samband med företagsjubileer ska vara avdragsgilla krävs normalt att det är fråga om att uppmärksamma en betydande milstolpe i ett företags verksamhet. Det ska därför vara fråga om företagets 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Skatteverket skriver i sitt allmänna råd SKV A 2004:5 att avdrag i regel inte bör medges för utgift för tidigare jubileumsfest än 25-årsjubileum.

I sitt ställningstagande 2016-12-21 ”Avdrag för mervärdesskatt på utgifter för förtäring i samband med representation” skriver Skatteverket att vid bedömningen av om avdraget har omedelbart samband med verksamheten, som är ett krav för avdrag, bör ledning kunna hämtas i hittillsvarande praxis avseende avdrag vid representationsutgifter.

Det innebär att kunden inte kan räkna med att få göra avdrag för kringkostnader eller måltidsmomsen för sitt 20-årsjubileum.


Rehabilitering i enskild firma

Jag var på Srf konsulternas nyhetsdag och där informerades det om att massage kan vara avdragsgill i en enskild firma om det gäller rehabilitering inklusive förebyggande sådan. Min fråga är då om även styrketräning kan vara avdragsgill som rehabilitering om det finns intyg från personlig tränare?

En enskild näringsidkare får inte göra avdrag för egen motion eller friskvård i sin firma. Men utgifter för arbetslivsinriktad rehabilitering och förebyggande behandling är avdragsgilla om åtgärderna syftar till att företagaren ska kunna fortsätta sitt arbete.

Skatteverket har i ett ställningstagande 2005-06-13 uttalat att fysisk aktivitet kan betraktas som förebyggande behandling eller rehabilitering om läkare, sjukgymnast, sjuksköterska med kunskap om hur man bedriver motion och fysisk aktivitet i hälsosyfte skrivit ut ett recept om detta. Den fysiska aktiviteten kan till exempel vara stavgång, simning eller styrketräning.

Ställningstagandet gäller anställda men att ordinera fysisk aktivitet på recept kan även vara ett sätt att få en enskilda näringsidkare att röra på sig. Receptet bör vara individuellt utformat så att det framgår vilken aktivitet som är lämplig och hur ofta den ska utföras. Motivet till den fysiska aktiviteten kan vara att behandla till exempel övervikt, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Några formella beviskrav med läkarintyg finns inte för att avdrag ska medges. För att reglerna inte ska missbrukas ställs dock vissa krav. Det gäller att kunna visa behovet och syftet med behandlingen. Så det kan i ett enskilt fall räcka med ett väl utformat intyg från en kunnig personligt tränare för att fysisk aktivitet ska vara avdragsgill i enskild firma. Men motion på recept är givetvis bättre.


 

Fråga Experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Representation

Tidigare har representation med till exempel en öl i baren varit avdragsgillt med upp till 60 kronor plus moms. Jag har läst att representation med endast alkohol inte längre är avdragsgillt enligt de nya reglerna för representation som infördes 2017. Stämmer det?

När det gäller mat och dryck vid representation får man vid inkomstbeskattningen numera endast göra avdrag för utgifter för förfriskningar och annan enklare förtäring.

Det kan till exempel vara läskande alkoholfri dryck, kaffe, te samt kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid. Avdrag medges om utgiften uppgår till högst 60 kronor eller 60 kronor plus moms per person.

I samband med representation får man enligt de nya reglerna göra avdrag för moms på utgifter avseende måltid och liknande förtäring på ett underlag upp till 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Med måltid och liknande förtäring avses i detta sammanhang allt som är ät- eller drickbart. Det innebär att en representation till exempel kan ske i samband med en lunch eller middag eller i samband med ett mingel där det enbart finns drycker.


Jordbruksfastighet

På en jordbruksfastighet som hyrs ut till en icke närstående finns ekonomibyggnader och en bostad.

Är samtliga utgifter för reparation, underhåll och drift av byggnaderna avdragsgilla och gäller det även momsen?

Om uthyrningen av bostadsbyggnaden redovisas enligt reglerna för uthyrning av näringsfastighet är samtliga utgifter avseende byggnaderna avdragsgilla vid inkomstbeskattningen.

Moms på utgifter avseende stadigvarande bostad är aldrig avdragsgill. Om ekonomibyggnaderna hyrs ut krävs att det görs till någon som bedriver momspliktig verksamhet och att reglerna om frivillig skattskyldighet tillämpas för att moms på utgifter avseende dessa byggnader ska få dras av. Hyrs de inte ut krävs för momsavdrag att fastighetsägaren använder byggnaderna i en ekonomisk verksamhet.

Jordbruksverksamhet och djurskötsel anses som ekonomisk verksamhet om man regelbundet säljer varor eller tjänster. Bedriver man skogsbruk på fastigheten räknas det som en ekonomisk verksamhet även om själva avverkningen och försäljningen av skogen görs under begränsad tid och med mycket långa mellanrum.


Pensionsförsäkring

Jag har fått in en ny kund som har haft en anställd som slutade sin anställning 2015. Företaget har dock fortsatt att betala pensionsförsäkringspremier för den tidigare anställde även under 2016 trots att någon lön inte utbetalas ut. Är pensionsförsäkringen avdragsgill i aktiebolaget?

Nej. För att arbetsgivaren ska få avdrag krävs enligt Skatteverket att pensionsutfästelsen avser någon som är anställd under beskattningsåret. Detta framgår inte direkt av lagtexten men följer enligt Skatteverket av ordet arbetstagare i 28 kapitlet 3 § inkomstskattelagen. Även ett uttalande i förarbetena antyder, enligt Skatteverket, att avdragsreglerna förutsätter ett anställningsförhållande under beskattningsåret.


Rotavdrag

Jag har en kund som har betalat hantverkare för renoveringen av sin sons lägenhet. Sonen bor i den och äger 10 procent. Fadern äger 90 procent. Skatteverket har godkänt sonens avdrag men han kan inte utnyttja hela avdraget för 2016. Kan fadern nu gå in och begära resten av rotavdraget i sin deklaration?

Nej, för att få rotavdrag räcker det inte med att äga bostaden, utan den måste även ingå i det egna hushållet. Arbete som en förälder låter utföra åt barn som de inte längre har underhållsskyldighet för och som bor i en egen bostad kan inte anses vara utfört i förälderns hushåll och ger därför inte föräldern rätt till rotavdrag.


Inrullat underskott i enskild firma

En klient med nystartad verksamhet redovisade en förlust för beskattningsåret 2015. Men verksamheten expanderar och resultatet ökar för varje år. För min klient skulle det vara bättre att använda det inrullade underskottet i nästa års inkomstdeklaration. Kan vi skjuta upp avdraget till kommande år genom att inte utnyttja det för beskattningsåret 2016?

Nej. Om resultat av näringsverksamheten blir ett underskott ska näringsidkaren göra avdrag för underskottet när han eller hon beräknar resultatet närmast påföljande beskattningsår. Det framgår av lagtexten. Kan underskottet inte utnyttjas det året förs det vidare till nästa år, och så vidare tills det blir möjligt att utnyttja det. Det finns alltså ingen valrätt när det gäller utnyttjande av tidigare års underskott.



Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Vidarefakturering

Om ett företag betalar till exempel en tågresa för ett annat företag kan väl företaget vidarefakturera detta med samma momssats? Denna vidarefakturering ser jag närmast som ett utlägg. Men vad händer om företaget vill ta betalt för besväret att ligga ute med pengarna och upprätta en faktura. Blir det då en vanlig fakturering för utförd tjänst som ska momsbeläggas med 25 procent och inte med sex procent?

Om företaget utför en konsulttjänst och själv har kostnader för att resa, så ska kostnaden för resan ingå i samma beskattningsunderlag som konsulttjänsten.

Men är det istället så att resekostnaden egentligen avser kunden själv, men att företaget valt att betala för kundens räkning, så ska resekostnaden inte ingå i beskattningsunderlaget för konsulttjänsten.

Principen för vidarefakturering är att samma skattesats ska tillämpas för vidarefaktureringen som den som debiterats i den ursprungliga fakturan. Det innebär att sex procent ska debiteras för vidarefakturering av persontransporter. Om det företag som vidarefakturerar gör ett visst påslag för sin administration påverkar det inte denna princip.

För att det ska vara fråga om utlägg ska en faktura vara utställd på den slutliga kunden. Företaget som betalar ska då hantera betalningen som ett utlägg i sin bokföring och inte dra av någon moms. När betalning krävs av slutkunden får något vinstpåslag inte göras. Den ursprungliga fakturan bör bifogas eftersom slutkunden har rätt till avdrag för ingående moms enligt de allmänna reglerna för avdrag.


Utgifter för mat i enskild firma

När en företagare med aktiebolag låter företaget betala en lunch blir han beskattad för en kostförmån på 90 kronor (2017). Bolaget får göra avdrag med hela restaurangnotans belopp och drar moms på belopp över 90 kronor. Men vad gäller när en företagare med enskild firma är ute och reser och låter firman stå för måltiderna.

En enskild näringsidkare kan inte få en skattepliktig förmån av sitt företag. Det beror på att det inte finns någon juridisk person som i egenskap av arbetsgivare kan tillhandahålla förmånen ifråga. En enskild näringsidkare saknar därför rätt att göra avdrag för egna måltider i företaget. Det gäller oavsett om det är fråga om en normal lunchmåltid på arbetsorten eller om det är måltider i samband med tjänsteresor. Är det fråga om tjänsteresa med övernattning får dock avdrag göras för ökade levnadskostnader med 220 kronor per dag. I det beloppet ingår bland annat merkostnader för måltider.


Underskott nystartad verksamhet

En kund köpte en lantbruksfastighet 2001. Han har tidigare år inte redovisat någon verksamhet vare sig bokföringsmässigt eller via deklarationen. Men i år har han börjat bedriva verksamhet på fastigheten men den kommer inledningsvis att gå med underskott. Kan han dra av underskottet som allmänt avdrag i inkomstdeklarationen enligt reglerna för underskott i nystartad verksamhet i år och de kommande fyra åren?

Nej. En näringsverksamhet påbörjas redan när en näringsfastighet förvärvas. Det gäller oavsett om någon egentlig drift förekommer på fastigheten eller inte. Det framgår av rättsfallet RÅ 2002 ref. 59. Så kundens verksamhet räknas inte som nystartad.


Inkomstdeklaration för bolag som fusionerats

Vi har fusionerat upp ett dotterbolag in i moderbolaget. Ska dotterbolaget lämna en inkomstdeklaration för tiden före fusionen?

Nej, dotterbolaget ska inte lämna någon inkomstdeklaration när det är fråga om en kvalificerad fusion. Bolagets resultat ska istället redovisas som en del i det övertagande bolagets inkomstdeklaration. Om Skatteverket trots det skickar en inkomstdeklaration till det bolag som tidigare var dotterbolag är det lämpligt att meddela Skatteverket att det upphört genom fusion, samt ange organisationsnumret för det övertagande bolaget.


Utnyttja sparat räntefördelningsbelopp

En kund har ett sparat räntefördelningsbelopp i sin näringsverksamhet från tidigare år på 500 000 kronor men kapitalunderlaget för räntefördelning detta år understiger 50 000 kronor. Medför det sparade fördelningsbeloppet att han trots det kan utnyttja möjligheten till positiv räntefördelning?

För räntefördelning krävs att kapitalunderlaget överstiger 50 000 kronor eller understiger -50 000 kronor. Kunden kan därför inte utnyttja sitt sparade räntefördelningsbelopp detta år om hans kapitalunderlag ligger i intervallet mellan 50 000 kronor och -50 000 kronor.

Om kundens kapitalunderlag skulle understiga -50 000 kronor är han dock skyldig att göra negativ räntefördelning. Då kvittar han det negativa räntefördelningsbeloppet mot sparat fördelningsbelopp. Har han därefter sparat fördelningsbelopp kvar kan han välja om han vill göra positiv räntefördelning eller spara beloppet till ett senare år.


 

Fråga experten – Beskattning

$
0
0

Jonas-SjulgardMats-Brockert

Jonas Sjulgård, skattejurist och Mats Brockert, skattespecialist hos Srf konsulterna, svarar på frågor om beskattning.

Du som är auktoriserad medlem, anställd på Srf Byrå/Företag eller har köpt Srf Servicepaket inom lön eller redovisning kan ställa frågor i ämnet under Srf Frågeservice när du loggat in på Mina sidor på www.srfkonsult.se.


Förbättringsutgifter bostadsrätt

En medlem i en bostadsrättsförening har under 2017 sålt sin bostadsrätt. Under 2017 har bostadsrättsföreningen lagt en del pengar på att dränera fastigheten. Kunden undrar nu om han får dra av ”sin” del av den kostnad som föreningen lagt på dräneringen innan försäljningen?

Föreningen kommer i sin kontrolluppgift till Skatteverket, med anledning av överlåtelsen, lämna uppgift om det säljaren har skjutit till för amorteringar av bostadsföretagets lån eller för finansiering av bestämda ny-, till- eller ombyggnadsarbeten under innehavstiden.

Kostnader föreningen haft för ny- till- eller ombyggnadsarbeten, utöver de som eventuellt ingår i angivet belopp på kontrolluppgiften, har säljaren inte rätt att göra avdrag för.


Årsavgift för bankkort

Jag har ett par kunder som har bankkort hos American Express och årsavgifterna på dessa kort varierar från 4 000 kronor till 30 000 kronor per år. Ska någon del av årsavgiften ses som en skattepliktig förmån eller är det fritt fram att teckna vilket kort som helst med vilken avgift som helst? Om bolaget ersätter en anställd för en årskostnad för ett privat kort blir det en förmån då om den anställde måste ha ett bankkort i tjänsten men den står på honom privat?

Om en anställd har tillgång till ett företagskort som enbart används i tjänsten uppkommer ingen skattepliktig förmån vad gäller den arbetsgivarbetalda årsavgiften.

Betalar arbetsgivaren årsavgiften för ett privatkort som används både privat och i tjänsten jämställs den betalningen med kontant lön. Ett belopp som motsvarar årsavgiften ska då ingå i underlaget för skatte-avdrag och arbetsgivaravgifter samt redovisas på den anställdes kontrolluppgift.


Fondbyte

Ett företag som placerat en del av sitt kapital i en aktiefond har på grund av bankens förändrade placeringsinriktning fått byta fond. Banken har fusionerat två av sina fonder och bolagets fond har genom absorption uppgått i den övertagande fonden. Anses den ursprungliga fonden då avyttrad, med vinst/förlust som följd?

Nej, efter beslut av Finansinspektionen kan ett fondbolag få tillstånd att dela upp en fond eller att sammanlägga fonder med likartad placeringsinriktning och likartade fondbestämmelser, 8 kap. 1 § lagen om värdepappersfonder. En sådan sammanläggning eller delning utlöser inte någon beskattning för andelsägarna. Vid ombildningen flyttas den skattemässiga anskaffningsutgiften på de gamla andelarna över på de nya andelarna, se 48 kap. 18 § inkomstskattelagen.


Enskild firma

Kan registrerade partners som har en enskild firma fördela årets vinst mellan sig?

Av 3 § lag (2009:260) om upphävande av lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap framgår att ett partnerskap som har registrerats enligt lagen om registrerat partnerskap ska gälla som ett äktenskap, om partnerna gemensamt anmäler till Skatteverket att de önskar det. Partnerskapet gäller som ett äktenskap från och med den dag en sådan anmälan kommit in till Skatteverket.

Har sådan anmälan gjorts har personerna i din fråga samma möjligheter som gifta att fördela inkomst från gemensamt bedriven verksamhet och verksamhet som bedrivs med en företagsledande och en medhjälpande make, enligt de regler som finns i 60 kapitlet inkomstskattelagen.


Betalningsplan avseende skogslikvid

En skogsägare har pengar innestående hos ett skogsbolag som betalas ut enligt betalningsplan under tio år. Efter tre år planerar han nu att sälja fastigheten. Vad händer med planen? Han driver ingen annan näringsverksamhet.

En betalningsplan kan inte överlåtas. Skogsägaren kan fortsätta att beskatta ersättningen enligt betalningsplan som inkomst av näringsverksamhet även efter det han sålt sin skogsfastighet. Det framgår av ett ställningstagande från Skatteverket 2008-03-03.


Tilläggsköp till skogsfastighet

En kund köpte en skogsfastighet för några år sedan. Under 2017 har kunden köpt till ett antal tomter som tidigare styckats av från fastigheten. Ska detta köp ses som tilläggsköp till skogsfastigheten och tomterna redovisas som näringsfastigheter eller ska varje tomt ses som privatägd tomt? Lagfart har beviljats för respektive tomt.

Definitionen av privatbostad och privatbostadsfastighet finns i 2 kap. 8-13 §§ inkomstskattelagen.

En prövning får göras för varje tomt för sig. Den eller de tomter som fastighetsägaren eller någon närstående till honom inom de närmste åren avser att bebygga och nyttja för eget boende räknas som privatbostadsfastighet.

Övriga tomter är näringsfastigheter och ingår i samma verksamhet som skogsfastigheten. Det medför bland annat att fastighetsskatten för dessa tomter är avdragsgill.


 

Dödsbo med enskild firma

Dellikvid vid försäljning av aktier i fåmansföretag

Återkalla utdelning

Viewing all 87 articles
Browse latest View live